TIETU-hankkeen eteneminen


Mustat muistiinpanot kertovat virallisista suunnitelmista, punaiset siitä, mitä oikeasti tehtiin.2008
Loppuvuodesta 2008 hanke käynnistettiin ja sille määritettiin alustava aikataulu sekä käytännön toteutukseen liittyviä suuntalinjoja. Lisäksi kouluihin otettiin yhteyttä ja selvitettiin hankkeeseen mukaan otettavat opettajat. Verkko-opetusvaihtoehtoja esiteltiin kouluille.2009

Tammikuussa 2009 tehtiin alkukartoituskysely sosiaalisesta mediasta hankkeeseen osallistuville opettajille sekä usealle koululuokalle niin lukiossa kuin yläkoulussakin.
Helmi-maaliskuussa 2009 hankkeesta muotoiltiin yhdessä opettajien kanssa lukiokurssi sekä kerhotoimintaa yläkoululaisille. Sisällöksi muotoutui sosiaalisen median esittely oppilaille sekä sisällöntuotanto ryhmien valitsemista aiheista. Oppilaiden tekemät wikiartikkelit julkaistaan hankkeen omassa wikissä (Tietuwiki).
Hankkeen oppilastoiminta alkoi huhtikuussa 2009, jolloin ryhmät kokoontuivat ensimmäistä kertaa. Lukion kurssista ja yläkoulun kerhosta kiinnostuneille oppilaille kerrotiin sosiaalisesta mediasta sekä Tietuwikin käytöstä. Kurssille osallistuvat lukiolaiset luovat kukin itselleen oman blogin, jota käytetään mm. oppimispäiväkirjana. Vielä ennen kesää Tietuwikiin on tarkoitus ilmestyä oppilaiden artikkeleita valituista aihepiireistä.

äivi: Keväällä 2009 tutustutettiin opettajat ja opiskelijat sosiaalisen median mailmaan Antin napakalla esityksellä. Opettajat keräsivät ryhmänsä ja aloittivat toiminnan suunnittelun. Osa lukiolaisista otti heti käyttöönsä oman blogin. Jokainen opettaja sai digikameran ja sovittiin, että ruvetaan kuvauksen osalta tositoimiin syksyllä ja ohjeistetaan tarkemmin. Logo-kilpailun voittajaa odottaa iPod. Kilpailua jatketaan syksyllä.
Syksyn 2009 mittaan Tietuwikiin on tullut runsaasti uutta sisältöä, erityisesti ammattiesittelyitä. Loppuvuodesta valmistuu lukion kurssimateriaalipaketti, jota on tarkoitus soveltavin osin hyödyntää myös yläkoululaisten kerhotoiminnassa.
Päivi: Syksyllä 2009 mietittiin toiminnan selkeämpää ohjeistusta. Oppilaille voisi antaa aihealueita, joista voivat valita mieleisensä. Alkuun voisi kirjoittaa aiheesta faktatietoja, laittaa linkin ko. sivuille ja sen jälkeen lisätä kuvia, videon pätkän, haastatteluja, omia kokemuksia jne. Aihealueita voisivat olla esim. yhdistykset, ammattikunnat ja harrastukset. Ja nimenomaan nuorten itsensä tuottamina juttuina. Päivi ja Antti tapasivat myös kaksi OKL:n 5.vuosikurssin lopiskelijaa Villen ja Joonaksen, jotka voisivat tehdä gradunsa hankkeeseen liittyen. Esiin nousi lukion kurssin yhden osuuden (sosiaalisen median) laatiminen ja mittaukset alussa ja lopussa. Sosiaalisen median välineiden esittelyyn liitetään myös joku oppimistehtävä. Ville ja Joonas selvittävät Erno Lehtiseltä, käykö tämä gradun aiheeksi ja palaavat sitten asiaan.
tietuwikilogo.jpgLokakuun alussa ratkesi myös Tietuwikin logokilpailu. Voittajaehdotuksen (oikealla) taiteili Lyseon lukion oppilas Miikka Virtanen.
Syys-lokakuussa Tietu-hankkeessa toteutettiin yhteistyössä kahden Turun ammattikorkeakoulun terveydenhoitoalan opiskelijan kanssa hyvinvointipeli Hype. Peliä on tarkoitus jatkokehittää hankkeen mukana oppilaiden voimin.
Johanna: Johanna aloitti Lyseolla tänään ammattiesittelyt oppilaiden kanssa ja jotain jo tietuun saatiinkin. Tällä viikolla lisää tulossa. Ongelmana on vain kuvien vienti sillä se vaatii kirjautumista ja kirjautumistunnukset on vain kurssin oppilailla. Niinpä sitten olen kirjautunut itse ja ladannut kuva tiedostot sinne (jee). Kätevämpi olisi jos oppilas voisi itse tämän tehdä. Kivoja haastatteluja on tullut ja oppilaat ovat innostuneita. Oppilashan voi toki kirjautua kyllä ja viedä sivustot mutta en oikein tiedä sitten annetaanko niin tehdä, mitä mieltä muut ovat?
Kaikki vanhat lyseolaiset ovat kurssilla mukana. Jatta teki hienon monisteen jossa esiteltiin kurssin sisältöä ja oppilaiden tehtäviä tarkemmin ja tänään tavattiin oppilaat n 15 min. Seuraava tapaaminen sovittiin kahden viikon päähän 17.9., jolloin jokaisella oltava juttu kuvineen ja videoineen valmiina. Kannustettiin myös ottamaan osaa logokilpailuun.
Johanna piti 14.30-15 uusille kurssilaisille kurssin esittely. Uusia kurssilaisia ilmoittautui 7 ja he loivat jo tunnukset wikiin. Oppilaat vaikutti innokkailta. Kerroin logo kilpailusta ja lupasin laittaa heille tarkemmat ohjeet s-postilla. Jollain oli jo blogi valmiina blooggerissa ja kotitehtäväksi annoin tunnusten luomisen. Yksi oppilas tahtoisi pitää omaa blogiaan omilla sivuillaan, annanko siihen mahdollisuuden? Kerroin että blogin tulisi olla oppimispäiväkirjamainen.
Ensi viikolla sitten seuraava tapaaminen torstaina täällä Lyseolla Antin ja uusien oppilaiden kanssa klo 14.30 sosiaalista mediaa. Yksi oppilas tiesi jo wiki aiheensa:ringette ja muut oppilaat lupasivat miettiä oman aiheensa ensi viikkoon mennessä
Päivi: Huh, onpas Johanna ollut ahkera. Käväisin myös Tietu-wikissä ja siellähän oli vaikka mitä, mahtavaa! Toivottavasti saadaan pian oma logo. Olemme Antin kanssa olleet tosi kiireisiä etäopetuksissa, joten nyt on ollut vähän hiljaisempaa täällä meidän puolelta. Mutta kyllä tässä vauhtiin päästää. Mukava saada oppilaat tekemään tätä juttua. Ja tänään 10.9 siis menemme Lyseoon.
Jatta ja Johanna: Lyseolla 10.9.09 sosiaalinen media tuli Antin ja Päivin opastuksella tutuksi uusille kurssia aloittaville lukiolaislle ja yläkoululaisille.

Lyseolla 24.9.09 oppitunti 14.30-16 Kokoonnuimme kaikki vanhat ja uudet. Jokainen kirjoitti blogiin jotain ja ykkösen tytöt loivat uuden yhteisen blogin tästä kurssista vain. Jatta oli tehnyt tehtäviä, joita oppilaat tekivät, esim moodlessa on kurssilaisille omat sivut jonne heidän tulee palauttaa yksi etätehtävä sosiaalisesta mediasta. Salibandy porukka oli ottanut paljon kuvia ja videoita, joista videot on nyt netissä. Mediaconvertori toimi kätevästi voin suositella muillekin! Pojat aloittivat pyöräilyjuttuaan, ammattiesittelyjä tulossa on myös kurssilaisilta poliisista, golfvalmentajasta ja toimintaterapeutista. Jääurhelijat idoivat aihettaan. Partiosta on yksi aihe ja sitten tietokoneharrastuksesta. Futsal etenee.

Muut ammattiesittelyt etenevät ok, videoitakin on tullut, ainoa rajoitus on tuo 2 Mt koko, silmälääkäri videokin on 4 Mt ja olisi tosi hieno laittaa sinne. Antti toivottavasti saa sen ujutettua mukaan :-)

Johanna: Lyseolla oppilastapaaminen 4.11. Jatta oli patistanut tehtävien tekemiseen moodleen. Osanotto ei ollut kovin runsasta (poissa paljon porukkaa, lieko osa mennyt kotiin röhkimään) mutta läsnäolijat saivat uudet aiheet seuraavasta wikiaiheesta. Yhdeltä oppilaat on vain hyväksytty moodletehtävä. Kakkoset alkavat hyytyä ja osa jutteli jotain kurssin lopettamisesta kesken, millähän niitä saisi nyt innostettua vielä. Alkaa olla esim Iidalla siellä jo kurssi pian pulkassa, mutta muut hyytyvä
2010
Ensimmäinen TIETU-hankkeen tiimoilta rakennettu sosiaalisen median kurssi on Anne Rongaksen johdolla edennyt mainiosti. Viimeisten oppilastöiden palauttamista odotellessa suunnitellaan palautteen keruuta kurssista ja kurssimateriaalin sekä sen läpiviennin dokumentointia tulevia vuosia varten. Loka-marraskuussa on tarkoitus vetää Annen johdolla vielä toinen samanlainen kurssi, jonka luentojen tallenteet tehdään huolella käytettäväksi myöskin sitä seuraavilla kursseilla.

Yhteistyössä nuorisotoimen Remontti-hankkeen kanssa on syntynyt Nettivastaanotto-palvelu osoitteeseen www.turku.fi/nettivastaanotto. Palvelussa nuoret voivat keskustella eri alojen asiantuntijoiden (kuraattori, terveydenhoitaja jne.) itseään vaivaavista ongelmista. Nettivastaanottoa pilotoidaan toukokuussa, jolloin järjestetään kuusi ensimmäistä palveluaikaa. Saatujen kokemusten perusteella mietitään, miten palvelua tulisi kehittää ja laajentaa mm. kolmannen sektorin toimijoiden mukaan saamiseksi.

HYPE-pelin kehittäminen on jaettu kahteen osaan: yhdessä kahden Lyseon lukion opiskelijan kanssa pohditaan ulkoasuun ja pelimäisyyteen liittyviä asioita, ja terveystiedon opettajien avulla pyritään kehittämään pelin sisältöä opetuksellisesti parempaan suuntaan.

Syksyllä järjestetään yhteistyössä Anne Rongaksen kanssa toinen Some-kurssi. Samalla kurssin sisältö dokumentoidaan jatkokäyttöä varten. Samoin syksyllä järjestetään kaksiosainen koulutus opetustoimen hanketyöntekijöille: ensimmäisessä osassa Anne Rongas opastaa sosiaalisen median maailman ja toisessa käsitellään Adobe Connectin ja Webropolin käyttöä hanketyössä.

Suunnitelmissa on lisäksi järjestää muutama oppiainekohtainen sosiaalisen median koulutus opettajille yhteistyössä TOP-keskuksen kanssa.